De hele dag gaat er een constante stroom gedachten door ons heen.

We hebben dit ongetwijfeld allemaal weleens meegemaakt: je wordt door jezelf of door iemand anders voor een keuze gesteld. Dit kan van alles zijn, groot of klein. Iemand die je vraagt iets leuks met je te gaan doen, bepalen wat je gaat doen op die ene kostbare vrije avond, de aanschaf van wel of niet een nieuw voorwerp, ja zelfs of je vanavond bloemkool of toch prei moet eten.

Vroeger ging ik bij een te maken keuze na of dit ‘goed’ of ‘niet goed’ voor mij was. Maar: wat is goed? En wie bepaalt dat? Door deze vraag in termen van ‘goed’ of ‘niet goed/fout’ te stellen, ga je automatisch meteen in je hoofd zitten. En oh dat hoofd, dat weet wel 1000 redenen te bedenken waarom het én ‘goed’ maar óók ‘niet goed’ voor je is… help! Voor je het weet zit je helemaal in de knoop in je hoofd en zie je door de brij aan gedachten, voors en tegens helemáál niet meer wat het juiste voor jou is. Uitgeput wil je het liefst het hele idee, ook al leek het nog zo leuk in de eerste instantie, gewoon helemaal laten verdwijnen, dan maar gewoon geen keuze maken.

Wanneer is het de stem van je wijze intuïtie en wanneer is het je bange ego?

Zonder het vaak op te kunnen merken door die drukke gedachten in je hoofd, gaat aan deze vermoeiende stroom argumenten en overpeinzingen wel degelijk iets vooraf. Namelijk een gevoel, een lichamelijke sensatie, héél kort, héél subtiel, maar het is er wel.
Door de snelheid van onze gedachten zijn we ons echter niet bewust van het állereerste gevoel dat we ervaren wanneer we voor een keuze worden gesteld. Ons rationele brein of ego heeft in een fractie van een seconde na dat gevoel al zoveel te zeggen, dat het bijna onmogelijk is om in die kluwen van gedachten nog de echte waarheid te herkennen. “Ja maar het is ook wel gezellig om te gaan. Dan zie ik haar ook weer eens. Ik heb ook al zo lang niets van me laten horen. Ik wilde toch graag meer leuke dingen doen? Ik voelde me toch eenzaam? Nu krijg je de kans! Ach, ik moet toch die kant op, kan ik het mooi combineren. Normaal zeg ik ook altijd ‘ja’ dus ik kan het niet maken om nu ‘nee’ te zeggen. Dit verwachten ze nou eenmaal van mij. Ik heb het altijd zo gedaan. Wat als het tegenvalt? Dit is het meest logische om te doen”…. etc etc.

De enige manier om uit deze warboel te komen, is door UIT je hoofd en IN je lijf te gaan. En nee, daar hoef je niet eerst een eindeloze meditatie- of yogasessie voor te doen (hoewel dit ook fijn en nuttig kan zijn om meer in je lijf te komen, maar die kant gaan we vandaag niet op).
Nee, voor nu volstaat het stellen van één simpele vraag, die je direct uit je hoofd hoppakee zó in je lijf zet. En die vraag luidt als volgt:

Voelt het LICHT of voelt het ZWAAR?

Waar het rationele brein of je ego in concepten denkt en labels plakt (wat hartstikke subjectief is), is ons lichaam alwetend, het kent maar twee smaakjes: licht of zwaar.
Wat je met deze vraag dus doet, is de stem weer teruggeven aan je wijze lichaam.

Door je keuzemogelijkheden te vóelen in plaats van te bedenken, vertelt je lichaam je heel duidelijk en zonder gedoe wat waar is voor jou. Prachtig! het werkt echt, probeer het maar eens.

Op één ding moet je echter nog wel even alert zijn.

Stel, je hebt deze vraag in je hoofd gesteld en je voelt heel duidelijk dat iets als zwaar is voor jou. Je lichaam heeft gesproken: dit is niet de juiste weg voor jou, deze keuzemogelijkheid dient niet jouw hoogste goed.
Wees je er bewust van dat je hoofd dit wijze antwoord van je lichaam alsnog ontzettend wil gaan verklaren en beredeneren, dat is nu eenmaal de taak van ons drukke ego. Het zal dus allerlei excuses, redenen, argumenten etc bedenken om dat gevoel te onderbouwen. Of erger nog: dat wijze antoord van je lichaam in twijfel trekken.
Soms is er geen reden. Soms voelt iets als zwaar en moet je daar op vertrouwen, ookal snapt het hoofd er helemaal niets van.

Pas er dus voor op dat je niet alsnog in je hoofd gaat zitten door het antwoord van je lijf te negeren. Nee!
Als iets zwaar (of licht) voor je voelt, vertrouw er dan op dat het gewoon zo IS, óók als je hoofd dit niet snapt. Want dat is juist de grap: we hoeven niet alles met ons rationele brein te snappen! Dat is juist de valkuil én de reden dat we ons zo vaak gevangen voelen, slachtoffer van onze omstandigheden, de reden dat we zo vaak dingen doen die we eigenlijk niet leuk vinden, waar we geen plezier, voldoening en energie uit halen.

Alsnog teveel in je hoofd?

Mocht de licht/zwaar vraag alsnog geen duidelijk antwoord geven, laat de hele beslissing dan echt even helemaal LOS. En stel jezelf de vraag de volgende ochtend, zodra je wakker wordt. Het rationele deel van ons hoofd is dan nog niet actief waardoor de stem van je lichaam gemakkelijker voelbaar en hoorbaar is.
Als we op deze manier allemaal eens wat vaker naar ons wijze lichaam zouden luisteren, zouden we heel wat meer plezier ervaren.
Echt, vertrouw op haar wijsheid en je leven wordt een stuk leuker en makkelijker: happy choices everybody!

PS: De licht-zwaar vraag is een tool die in Access Consciousness wordt gebruikt

 

De teksten en woorden die ik deel zijn mijn waarheid, in de hoop dat het jou helpt en inspireert.
Ik nodig je uit om datgene eruit te halen w
at met jou resoneert, negeer de rest 🙂

Delen van dit bericht? Natuurlijk! Wel graag in haar oorspronkelijke vorm en met vermelding van mijn naam.

Als eerste de nieuwste blogs en het laatste nieuws ontvangen? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief genaamd Lichtflits. 

Of download mijn gratis Lichtgids: 10 tips voor direct een blijer gevoel! Dan ontvang je automatisch ook mijn nieuwsbrief.

Heb je vragen, wil je wat delen: stuur me gerust een mailtje, ik vind het leuk om van je te horen!